Κρανίου τόπος θυμίζει η Σρι Λάνκα μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία ανήμερα του Καθολικού Πάσχα. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται λεπτό προς λεπτό με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 207. Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και 35 ξένοι πολίτες.
Επίσημες πηγές κάνουν πλέον λόγο για 160 επιβεβαιωμένους νεκρούς από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα και σε τέσσερα ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.
Μεταξύ των νεκρών είναι και 35 ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Αμερικανοί, Ολλανδοί και ένας Πορτογάλος.
Ο Πορτογάλος, που ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε από τη Λισαβόνα η πρόξενος της Πορτογαλίας εκει Πρίνι Πάιν. Οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που βρίσκονται στη Σρι Λάνκα «είναι όλοι καλά», πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις από υπουργεία εξωτερικών άλλων χωρών, οι τουλάχιστον 400 τραυματίες του μπαράζ των εκρήξεων περιλαμβάνουν ακόμα Κινέζους και Ιάπωνες.
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας.
Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο, τόνισαν υπεύθυνοί τους.Σε μόνο μία από τις εκκλησιες, τον Άγιο Σεβαστιανό στην Καταουαπιτίγια, βρειως του Κολόμπο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν κορμιά να κείτονται αιμάσσοντα στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού.
Άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.
Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo, χωρίς να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχουν θύματα σε αυτά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.
O πρωθυπουργός της χώρας καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις»
«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».
Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».
«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.
«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο τουίτερ, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».
Σε ένα πασχαλινό μήνυμα που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις η Τερέζα Μέι είχε προσφέρει την υποστήριξή της στους χριστιανούς που εκτίθενται σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω της πίστης τους.
«Εκκλησίες γίνονται στόχοι επιθέσεων. Χριστιανοί δολοφονούνται. Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του καθενός, όποια κι αν είναι η θρησκεία του, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα εν ειρήνη».